fredag 10 juli 2009

Arbeta i trädgården...
Jord under naglarna är rena lyckopillret. Jordbakterien Mycobacterium vaccae stimulerar produktionen av serotonin i hjärnan. Ny forskning visar också att trädgårdsterapi botar tre av fyra med utmattningsdepressioner. Det finns tre orsaker till det; Att sinnena stimuleras, hjärnceller nybildas och att arbeta i gröna miljöer sänker halter av stresshormoner.


Text ur : Land nr 29, sid 23
Foto: Gry

7 kommentarer:

 1. Tittar tillbaks alltid kul med nya besökare försöker hinna med gillar att fota så jag försöker att ta bilder till alla bloggar.

  SvaraRadera
 2. Det är så intressant med grön terapi - jag är övertygad om att det kommer slå stort, för det är verkligen som du säger - rena lyckopillret!

  SvaraRadera
 3. Hej! Ja, jag är jätteglad! Det ska bli så roligt! Har du tips på hur jag bäst kan lära mig de latinska namnen? Funderade på att göra kort med svenska och latinska namn, men skulle vilja ha bilder med också. Hur gjorde du? Jag kommer pendla, är ju gift och bor i mitt hus, så vill inte flytta. Hur gör du nu när ni har flyttat? Kram!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Ungefär så jag tänkte gör också. Det bästa - men något överambitiöst - hade ju kort med bild och svenska namn + latinska namn på baksidan varit, men det blir nog tufft att få ihop. Det gäller väl att bara rabbla och rabbla precis som du säger.

  Kryddväxterna brukar jag ta in och lägga på torkställning i vårt tvättrum, där är fläkt och ganska torrt. Det tar ungefär en vecka och så brukar jag vända på dem en gång per dag, sen är de lagom torra att repas och läggas i glasburk. Man kan också hänga upp i små knyten eller på speciella torkhängare (en rund järn- eller plastcirkel med krokar på). Man kan också använda en torkmolla, men då blir dte överkurs i alla fall för min del.

  Jag ska höra med våra grannar om de har fler burkar. Tror att de säljer men vet inte vad det kostar. Honungen är iaf helt suverän! :)

  SvaraRadera
 5. Den teorin tror jag faktiskt på!
  Kram Agnetha

  SvaraRadera
 6. Hej hej!!
  Tack för titten hos mig :)
  Du har en jättevacker blogg!!
  Trädgårds ingenjör å det måste vara ett underbart yrke!!
  Du undrade över den grå lilla byrån som jag har hemma.Den kommer från min mormor och morfars hem.Arvegods!Jag tror nån i släkten har gjort den!Jag tycker mycket om den.
  Mormor och morfar hade sin gamla svarta telefon på den :)
  Jaa du jord och grönskande växter får en verkligen att må bra!!
  Jag tittar gärna in hos dig fler gånger!
  Ha en fin vecka!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 7. Låter bra. jag känner mig alltid så lycklig när jag är ute i min trädgård och jobbar.
  Skall ut i dag och ta hand om alla blommor som farit illa av allt regn som vi fått under veckan.
  Ha det så gott i trädgårdslandet!
  Kram

  SvaraRadera