tisdag 29 juni 2010

Den befintliga parken


Den nya parkdelen med sjön och planteringsytor på ön

Dagarna flyter ihop i sommarvärmen och jag tillbringar största delen av min tid framför skärmen. Kanske skulle jag vara olycklig!? Men det är jag inte… utan känner mig väldigt lycklig och tillfreds här på mitt lilla kontor men högar av plantlistor, lök kataloger, lekplatsutrustningspärmar, akvarellfärger och mängder av trevliga arbetskollegor. Ja man kan säga att jag har fullt upp. Första projektet för sommaren var en lekplats och efter flera platsbesök, inmätningar och beräkna, beräkna, beräkna är nu de flesta ritningar klara och den skall snart sättas igång och anläggas, vilket känns hemskt spännande. Sen är det lökprogrammet för 2011 som skall sättas, en ytterliggare lekplats och så Sjöparkens alla planteringsytor som skall fyllas. Plus att jag nu helt plötsligt är samordnare för planeringen av invigningen till parken vilket måste planeras i detalj i allt från hur folk får röra sig i parken med alla känsliga nyanlagda gräsmattor till olika happenings, musik och mat. Men allt går, bara man vill!

Parken den växer för varje dag och de första planteirngsytorna är klara att fyllas. Vi ska bara få till vad vi ska fylla dom med!? Har under veckan fördjupat mig i plantskolornas trädkataloger och de sortiment som är tillgängligt nu under sommaren. Det stramar åt tankarna runt utformningen när utbudet blir så begränsat och vi vill ju ha i träden i jorden så fort som möjligt så etableringen kan komma igång. Men just nu ser jag mest framemot att få sätta tänderna i de stora perennplanteringar som ska komma till. Tankarna runt karaktären just nu från min chef är Italien, fågel, strikt, hav, strand… hum.. jag tänker Medelhavskänsla!

Kram på er!



//Trädgårdsingenjören!

torsdag 10 juni 2010

Trädgårdsterapi mot halsfluss?


När kroppen slappnar av börjar den på ett oberäkneligt sätt att känna efter. Min kropp kände efter lite väl mycket nu efter 5 års studier av stress, tentor, inlämningsuppgifter, obligatoriska moment och känslan av att man alltid kan plugga lite mer. Två dagar in på nya jobbet efter 2 dagars sommarlov sa kroppen ifrån. Helt däckad med 39 graders feber och halsfluss. Härlig start! Idag är febern borta men halsen ömmar ofrånkomligt även om jag idag fått i mig lite mat bestående av en välmixad soppa och många penicillintabletter, envist nertryckta så jag blir av med detta irriterande halsont. Mitt i min missär sprang jag över denna bok ”Trädgårdsterapi, Alnarpsmetoden” och satta mig för att läsa. Många gånger har jag gått förbi Terapiträdgården på Alnarp men eftersom den är helt avstängd och isolerad har man aldrig vetat vad som händer innan för de röda staketen. Nu fick jag en härlig inblick i hur Alnarpsmetoden fungerar och kände mig genast lite mer sugen på att gå ut i trädgården. Försiktigt satta jag mig på en bänk i solen och kände efter om jag mådde sämre eller lite bättre… Jo, inga febersvalningar så jag stannade på bänken och tittade ut över köksträdgården. Efter en stund med boken i min hand kände jag att ville vattna. O så gjorde jag, svart blöt jord är nog bland det vackraste som finns speciellt om det finns små gröna salladsplantor som kämpar upp i den svarta myllan och skvallrar om härliga sommarkvällar med middagar direkt från det egna landet. Ja, det här med trädgårdsterapi är nog inte så dumt om det till och med biter på halsfluss ;) När jag sedan upptäckte att jag hade mina små mockaskor på mig som nu var genomblöta och täckta med jord blev jag inte riktigt lika glad. Nej huvudet är nog inte riktigt med än efter febern. Jag gav upp vattnandet och gick in till min soffa, begravde huvudet och sov lite till. I morgon mår jag bättre, då kan jag jobba igen!

torsdag 3 juni 2010

Trädgårdsingenjör


Ja ha! Så var man klar med sin utbildning. Dags att packa sin väskor för att styra sin kosa mot nya äventyr. Mitt äventyr börjar på måndag, på mitt nya jobb. Projektledare på en kommun. Känns så konstigt! Jag ska nu lämna denna värld av böcker, växtlistor, sittningar, studentdfester och värsta av allt, alla fina vänner för att ge mig ut i det osäkra med nytt jobb, nya människor, nytt liv... inte undra på att jag känner mig lite rädd. Ligger med datorn i knät på golvet i en ganska tom och urstädad lägenhet. Hela mitt liv knör i bruna kartonger och min lilla bil ser olyckligt fullastad ut. Jag hoppas den pallar trycket 60 mil upp i landet. Men hej, det är sommar och även om jag kommer tillbringa min sommar på ett kontor 8-5 känner jag mig ändå ganska lycklig och tillfreds med min framtid. Kanske en flaska champagne hade varit på sin plats nu!! För hallo, jag har ju en kanditatexamen tryggt i hamn.

Tankar från golvet! Kram G

Foto: Carolin