onsdag 16 mars 2011

Palacio Real de la Granja de san Ildefonso








En av det vackraste trädgårdarna jag någonsin sett och ändå stod den fortfarande i vinterskrud. Här hade inte våren kommit riktigt ännu för trädgården låg på högre höjder (1,191 m) lutandes mot den norra sluttningen av Sierra de Guadarrama. Trädgården har varit omtalad så tidigt som Henry III , som hade sin jakt marker här. Efter honom byggdes palatset ut av Henru IV, sedan donerades allt av The Carholic Monarch till El Parral Philip II vilka förvandlade jakt området till ett palats efter Alcázar i Madrid. Byggnaderna förstördes i en brand under regimen av Charles II. Sedan köptes allt av Philip V och då byggdes det nya palatset samt fontän innergården.

Parken innehöll mängder av det mest fantastiska fontäner alla styrda enbart med trycket från vattnet från berget bakom trädgården. Underbara siktlinjer och det mest fantastiska gigantiska träd. Jag längtar till att se denna underbara trädgård i full blomm.

lördag 12 mars 2011

Green walls Caixa Forum in Madrid

.
Patric Blanc Vertical garden, Madrid 2011. Foto: Moi

Caixa forum ar ett av Madrids fantastiska museeum och var klart Februry 2008 i hjatrat av Madrid. Utanfor entreen till detta museum finner vi den grona vaggen skapad av Patric Blanc som ar varldskannd for sina vertikala tradgardar.
Vaggen bestar v 15000 plantor varav 250 olika sorter. Jag har sett manga vackra bilder av denna vagg, men kunde konstatera att det strikta linjer den en gang hade har nu forvildats till en djungel. Otroligt vackert!!

torsdag 10 mars 2011

Soliga dagar ...(eller en text utan prickar)

Segovia, fran mitt fonster.

Det viktigaste malet pa dagen.

Vitblommande prunus overallt.

En stralande sol stiger langsamt upp over vitkladda toppar. Med henne vaknar manniskorna i staden och ljud och dofter sprider en foraning om att en ny dag grytt och att det nu ar dags att ta sig upp fran sin varma sang och ut... ut pa gator och torg, ut i berg och dalar, se nytt, uppleva nytt. Jag befinner mig i Segovia, Spanien.
Har har min alskade sina rotter och vi ar har for att traffa hans familj. Redan nu efter nagra dagar har jag redan foralskat mig i den spanska kulturen. Manniskorna, cervesan, siestan, tempot, staderna. Har ar underbart vackert med blommnde Prunus, Forsythia och Camellior. Tanken var att stanna e n vecka for att sedan aka hem och ta tag i studierna. Men jag andrade mina planeroch stannar nu en vecka till med forhoppning om studiero aven har. Bara att jag inte sitter i ett gratt skane, utan pa ett torg, i solen, med laptopen i knat, cervesan i ena handen, ost och chorizo i den andra.

Kram TT

onsdag 2 mars 2011

Gula, oranga, röda perenner...??

Bara för att jag nu bestämt mig för en karaktär till Brandstationen kan jag inte komma på några perenner med härliga sprakande röda, oranga, gula färger som passar ståndorten! Hitills har jag hittat dessa (bilden). Men jag vill ju ha en urval, mixtra och trixa! Har fått total hjärnsläpp!

Hjälp! Har nån bra förslag på tåliga perenner i denna färgskala?

tisdag 1 mars 2011

Brandstation i nytt ljus

Brandstationen 1935
Foto: Sven Sundberg 1935 Kommunarkivet
Nu har brandstationen fått nytt syfte. Renoverad istället för riven och hyser nu diverse kontor och butiker. Vackra färger på byggnaderna men planteringarna var inte mycket att hurra för.
En av entréerna på framsidan ska få en ny sprakande perennplantering.


Snö, snö, snö! Det var inte lätt att få nån direkt uppfattning om rådande växtförhållanden på platsen för mitt nya uppdrag för kommunen. Men efter samtal med stadsarkitekten som ritat de nya husen fick jag en ganska bra uppfattning om vad jag kan förvänta av platsen i ståndort, sol, skugga och vad för typ av karaktär de eftersträvande. Funderar på att plocka upp väggens färg och göra nått riktigt varm, sprakande glödande planteringar Eld liknande, kanske lite ironiskt med tanke på att det är en gammal brandstation men då har jag knutit in lite historia i planteringarna med tanke och karaktär.
Så, nu väntar GIS och networkanalysis!