söndag 17 maj 2009

Engelska trädgårdar del 1, 'Great Dixter'

Så lyfte planet över molnens vita hav och genom klarblå himmel insvepta i solens ljus, förflyttade vi oss över havet och landade i trädgårdarnas förlovade land..., England.
Dag 1
Tidig morgon i ett varmt soligt England, på slingrande "muddroads" var vårt förtsa stop på Great Dixter.

Denna anläggning var familjehem för Christopher Llyod som gav sitt liv åt att skapa denna trädgård. Det trädgården mest utmärker sig för är Llyods galan upptåg. Han skapade nytt, tänjde på gränserna och ville hela tiden vara förts om det senaste ex. till mångas förskräckelse rev han bla. upp en hel trädgård med gamla engelska rosor och anlade en nya exotisk avdelning. Trädgården innehåller formela delar med tucktade Taxus baccata häckar och skira perennarabatter, vilda ängar med som låter blomsterprackten lysa, köksträdgård, ett eget Nurserie (Plantskola) med egna uppdrivna växter. Christopher dog tyvärr 2006, 84 är gammal men trädgården lever kvar i hans anda.

Det är svårt att beskriva denna anläggning, för den var helt enkelt underbar. Färgerna, växterna, formerna gav nått alldeles extra. Man blev bara alldeles tyst, alldeles stilla man fick sätta sig för att sakta, sakta ta in allt som var runt en. På nått sätt kändes det inte som om man var i en visningsträdgård utan på besök hemma hos en mycket god vän.

Anteckningar ur Dagbok

" ...i ängen likt solens strålar lyser smörblommor bland ax av sköna fröställningar. I ängen mörka moln, vackert formklippta taxus.... mot skira Tulipa som skapar sin egen form... så vilt men under full kontroll - ett mästerverk"


Helhet: 5p
Inspiration: 5p
Utformning: 5p
Shop/Café: 3p
Pris: överkomligt
Besöks adress
Great Dixter, Northiam
Rye, East Sussex TN31 6PH
5p= Underbart, 4p = Mycket fint, 3p = Fint, 2p = Inte min smak, 1p = Illa, 0p = Dags att blunda.
1 kommentar:

  1. Vad roligt att få se bilder från er resa! Jättehärligt! Så spännande det måste ha varit! Jag har haft en jättebra dag på Alnarp idag och så trevligt det var att träffa Dig! Roligt att ni flyttar till Österlen alldeles snart - du kommer säkert att trivas! Kram - Emmily

    SvaraRadera