fredag 27 augusti 2010

"Min" Ö i Kumla Sjöapark

Ön från håll.
Det är den andra designen jag gjort till Kumla Sjöpark men den förtsa som kom att se dagens ljus. Nu sitter alla plantorna i backen och det känns så himmla bra. Jag är så nöjd med resultatet och efter gratulationer till de lyckade planteringarna av Lars-Erik Krafve Stadsträdgårdsmästare i Örebro kunnde jag inte vara nöjdare!
Nöjd trädgårdsingenjör kollar in slutresultatet av ö planteringen.

Gångvägen ner till stora delan av ön.

Gräs blandades med tåliga perenner.


Sedum 'Matron'
Calamagrostis x aucutifolia 'Overdam' - tuvrör
Helenium Autumnale-gruppen 'The Bishop' - solbrud

Fram: Helenium Autumnale-gruppen 'The Bishop' - solbrud
Bak: Sedum 'Matrona'

Sedum 'Matrona' kombinerad med Cotinus coggygria 'Gracilis'

Matronan kombinerad med Salvia nemorosa 'Caradonna'

Miscanthus sinensis 'Munchen' tillsammans med Caradonnan. Även Echinacea purpurea 'Alba' skymtar med sina gröna blad i förgrunden.

Matronan tillsamman med Sesleria nitida, kombinerad med Knautia macedonica - grekvädd

Underbara folket från parken planterade alltihop och jag kunnde springa runt som en yr höna med växtlistor och planteringsplaner i högsta hugg!

måndag 23 augusti 2010

Invigning av Kumla Sjöpark

Broarna var fulla med nyfikan männsikor.
Så kom då äntligen Söndagen den 22 aug. Som jag väntat och jobbat för denna dagen. För som trädgårdsingenjör ska man inte bara rita, plantera och skapa grönområden. Man måste på bästa sätt kunna marknadsföra dessa, skapa en intresse runt och få folk på plats. Under 3 månader har jag jobbat med eventet runt Invigningen av Sjöparken och nu med facit i hand är jag så himla glad och nöjd att allt gick så bra. Underbart väder, mycket folk och allt flöt precis som de skulle, vad kan man mer önska som eventplanerare. Till och med fin publicitet i dagens tidning, vilket oxå känndes som en lättnad!
"Min" ö var helt fullpackad och det känndes mkt härligt att det var så mkt folk på platsen och som förhoppningsvis njöt av miljön i parken.

Lars-Erik Krafve, Stadsträdgårdsmästare i Örbro fanns på plats och överlämnade en Juglans 'Örebro' till oss som nu sitter fint i marken.

Äntligen föll täckelsen och "Skönheten" fick komma fram. Under jubel och hurrarop tog vinden tag i de vita dukarna och fram kom hon, denna underbara skapelse formad av Richard Brixell. Hon passar så underbart vackert vid sjöns stränder och vi är så glada och stolta över att få ha henne i Kumla Sjöpark.

Nästan 3000 människor kom till parken under söndagkvällen.

Hannu Sarenström hade jag bokat in sen tidigt i Juni och han var på plats och berättade om hur han kommit in i trädgårdsvärlden. Många skratt blev det!

Sveriges vackraste röst var på plats, Maria Johansson. Med sitt band körde hon en helt suverän konsert vid vattnet.

Söta grabbarna från TRIX gycklargrupp var på plats med eldshower.

Mer eld....

....publiken njöt av eldslukarnas konster.

När de började mörkna tändes 1000 marschaller i parken och fullmånen lyste från en djupblå himmel.


TV var åter på plats, lägger in en länk, kolla in killarna från TRIX eldshow!

torsdag 19 augusti 2010

onsdag 18 augusti 2010

TEMATRÄDGÅRDEN med Ulf Nordfjell

I våras gjorde jag mitt sista examensarbete på utbildningen runt Kumla Sjöpark. Med god hjälp och handledning från Ulf Nordfjell är här delar av resultatet. Vill du se och läsa hela arbetet hittar du det HÄR!


tisdag 17 augusti 2010

Idag kom Skönheten...


Skönheten på plats med Brixell själv i toppen arbetandes med drapperingen.

Den mycket omdiskuterade konsverket Skönheten är nu på plats nere i Kumla Sjöpark. Med en gigantisk kran lyftes hon på plats och har en höjd på nio meter. Brixell är konstnären bakom denna fantastiska skapelse. För ett kort tag kunde hon ses skymtas men är nu helt drapperad, gömd, för att göra sin stora entré till invigningen på söndag. Men inte bara Skönheten kom på plats idag utan även bokhäckarna till mina perennaplanteringar samt de 5 första träden. 4 st Quercus palustris och en Juglans 'Örebro' som är en gåva till våran stadspark från Lars-Erik Krafve, Örebros stadsträdgårdsmästare. Underbara killar från NCC hjälpte mig och min kollega att få träden på plats, tänk vad allt blir lätt när man har en jätte grävare med mängder av utrustning med sig. Min kollega Ulla planterar Fagus sylvatica 'Gottåsa'
Vi valde att beställa ungträd istället för häckplantor och redan nu får man en fin känsla av inramade häck.
Super grävaren som lätt tryckte ner trädstöd och fint och försiktigt fick träden på plats.

De 2 första träden som planterades i parken "Ett litet träd för människan, en stor trädhändelse för mänskligheten ;) "

fredag 13 augusti 2010

Portfolio


Trotts att jag jobbar 100% nu och kanske mer, (känns det som) har jag ändå lyckats hunnit med några mindre jobb privat. Här är senaste kreationen. Nybyggd villa, på en lerslätt, ska nu snart grönska härligt med stora slänttplanteringar. Super trevlig familj att jobba med och kände mig nöjd med resultatet.

onsdag 11 augusti 2010

INVIGNING AV KUMLA SJÖPARK


Maria Johansson med sin band sjunger vid amfiteater


Hannu Sarenström håller inspirerande trädgårdsföreläsning


Gycklargruppen TRIX lyser upp kvällen med fantastisika eldshower


Varmt välkomna!

tisdag 10 augusti 2010

Sol, salta bad och ny växtzon...

Så var man åter i kalla norden. Efter en vecka med 35-40 graders värme och salta dopp i 30+ kändes regnet och snålblåsten man möttes av på Arlanda som en smärre chock. Ska det redan bli höst?!
Med en paraplydrink i handen och kameran i den andra har jag sett ett helt nytt klimat, helt ny växtzon och växter som jag bara sett som anskrämliga exempel i våra inglasade inomhusmiljöer frodas fritt på Kretas torra jord. Den vilda naturen med sina karga torra slänter, som mest erbjöd låg buskvegetation och silvriga olivträdsfält medans stadens trädgårdar dignade av perenna pelargoner, gigantiska hibiskusbuskar och överdådiga bouganvilla. Inte att förglömma alla fantastiska palmer och magnolior som prydde stadens torg och gator.

Massa inspiration till härliga medelhavsplanteringar följde med mig i huvudet hem, nu hoppas vi på att ö planteringen i stadsparken med medelhavskänsla ska bli lika fin! På måndag kommer växterna, då blir det blåställ på och ut och plantera! Ska bli skönt att komma ut ur kontoret ett tag och få lite jord under naglarna!



Underbara barrväxter, aldrig sett förut
Min favorit buske, påminner om en anuell vi har här i Sverige men denna var helt vedartad!
Bouganvilla, Bougainvillea
Kanariepalm, Phoenix canariensis


Hibiskus, Hibiscus

Gatuvegetation, nån slags sedum