tisdag 31 mars 2009

Att stjäla eller inte stjäla ... pelargoner !





God eftermiddag!
Som ni kanske redan förståt så har jag en kärlek för pelargoner i alla dess former. Idag bevandrade vi Alnarps gröna marker och blev insläppta i ett växthus som annars är helt låst för alla. Där inne fanns vad man skulle kunna kalla ett paradis för alla pelargon älskare - ett växthus till bredden fullt med pelargoner i massa olika sorter. Jag for runt och tog bild på bild men kunde liksom inte hålla händerna i styr ett litet skott här och där gör väl ingen ting?? Två små, små skott fick till slut följa med hem. Men visst är det förlåtet att ta små skott, det är väl som en rättighet för alla galna "pelargonister" att man måste få ta del av det utbudet världen bjuder på?! Jag hoppas på en förlåtande pelargongud som kan ha överseende med mina små "stölder". Och när nu hela min samling frusit inne borde det ligga i gudarnas intresse att jag får återinföra min samling bäst jag vill!!
Lite charmen med att samla på pelargoner är ju jakten på dom. Få, ta, köpa! Från stickling till en välvårdad, älskad stor planta! O visst blir jag förlåten när jag nu värnar så gott om mina nya små skötebarn!!

'Torrentina' (den röda)


Nån form av Änglapelargon

BOKLOKT "The competition is on"


Sommaren närmar sig med stormsteg och vi har gått in i sista kursen inför sommaren - Uthomhusträdgården. Igår fick vi den uppgift som vi ska jobba med till in i maj, ett radhus område som är utformat och snart uppfört av IKEA & Skanska. Med dessa BOKLOK hem följer alltid med 3 inredningsförslg "IKEA Basic", "Scandinavian moderna" och "Country Chic". IKEA vill nu ta detta ett steg till med förslags biten och leta sig ut i trädgårdarna. Det är här våran klass kommer in i bilden. Vi ska designa 2 trädgårdar som ska spegla inredningen i huset. Det bästa kommer väljas ut och få gå vidare med IKEA & Skanska i en vidareprocess att få ut dessa trädgårdar som förslag till nyblivna BOKLOK kunder, eller uppföras helt till visningsträdgårdar - The competition is on!! Jag tror alla ser detta som en chans till en språngbrädda, då IKEA & Skanska är stora företag. Det ska bli kul att komma igång iaf! Nu har jag fullt upp, men då mår jag bäst!! Påsklovet närmar sig men man är ju aldrig ledig iaf, tänkte fara hem några dagar till sörjande familj i Närke men alla böckerna blir nog med, ingen rast, ingen ro!


Tjoo, nu ska jag upp och titta på jordtyper!
Bild: Boklok inredning

torsdag 26 mars 2009

God morgon goa vänner!


Mässan gick bra, lite läskigt då det bara var bransch folk från restaurang världen. Mest män i svarta kostymer och backslick som sålde stor salami. Men jag hittade en nya kärlek, en kaffemaskin från Tiger. Jag var i deras monter med jämna mellan rum för att fylla på mitt kaffe behov med världens goaste capuccino. Annars bjöd mässan mest på nyheter inom porslin, nya drycker, diskmaskiner, ja sånt trevligt! Jag gick mest runt åt och fottade, skjysst jobb!!


Ni kanske undrar varför jag är uppe så tidigt idag? När min bästis J ligger säkert och sover i en mjuk säng i Paris? Jo jag ska till Plantskolan i Stångby och titta på träd & buskar, hade varit kul om inte vädret varit grått och eländigt.


Puss på er!


tisdag 24 mars 2009

Mässdax igen...


Så var det dags att återigen dra på journalist kostymen, dra håret i en stram knut bakåt, på med mina skarpaste granskar brillor, blocket i högsta hugg och kameran beredd.... Malmö mässan here I come!

Nu är det mat som gäller, smaka, kolla, lukta! Kan nog bli trevligt! Denna gång är det bara en kort kort artikel, då min mässa slåss med två andra mässor som oxå ska vara med i artikeln, nån norrlands mässa, nån från Örebro och så min Mat Malmö mässa. Jag tror mässan mest riktar sig till branschfolk då den går mitt i veckan och temat är mer åt det hållet. Med allsidig som jag är ska jag nog kunna förvandla mig själv till en matskribent.


Morgonen spenderade jag på gymmet med löpning, mage, armar, insidalår, rumpa sen en lång härlig solning.

Bild: elmia.se

måndag 23 mars 2009

Leta, leta prylar till vovven....

1. Korallfärgad halsband
2. Bajspåse hållare
3. Matburk
4. Matskål
5. Matskål
6. Läckert koppel i brunt läder
7. Söta leksaker

Allt från 4hotdog.com

Pelargon feber.....


En av mina stora kärlekar här i livet är pelargoner. Stora, små, gröna, fläckiga, rosa, rosa, vita.... ja de flesta :) Nu på vårkanten sätter pelargon säsongen igång, nya sorter finns att köpa i handeln och de gamla på fönsterkarmen ska ses över beskäras, planteras om och förökas. Denna vår är dock lite sorglikt, jag har haft ca 50 olika sorter på övervintring i en bod på gården. Stödvärmen som skulle hålla en temp mellan 5-8 grader som gör att pelargonerna inte behöver så mycket ljus, gick sönder under vintern och alla frös (snyft). Det svider i hjärtat, hela min samling borta. Men jag har ju mina inne pelargoner kvar och faktisk dom finaste fick stanna inne under vintern då jag är så hemskt rädd om dem. Jag har en, finast av alla, med en historia som sträcker sig ända tillbaka av 1800-talet. Den kom en gång som en bröllopspresent från utlandet till ett par i Skåne under 1800-talets mitt. Sedan har sticklingar gått från hand till hand i släkten ända tills nu. Jag fick min stickling av en snäll dam, bosatt på Österlen, den har nu blivit en stor planta och 3 nya sticklingar har jag kunnat förökat. En tänker jag behålla själv men det 2 andra ska gå vidare till pelargonälskare i min klass. Den märks att den är en "urplanta", inga sjukdomar, fin stark återväxt, stora kraftiga blad, och små söta blommor.


På Alnarps dagen som är i maj här på Alnarp kommer jag sälja sticklingarna som jag kan ta från årets skörd. Så om du vill ha billiga sticklingar odlade med kärlek & kunskap......!


Bästa tiden för förökning av plargoner är nu och hur du gör ska jag berätta nu!?


1. Klipp först ner dina stora pelargoner, ganska hårt, ca 5-6 cm från krukkanten (bäst är egentligen att bryta då man minskar risken för spridning av sjukdomar). Av dessa kan du sedan dela upp stammen i bittar om ca 10 cm som de sedan planterar i små krukor i såjord (en lättare jord/sand blandning). Jorden ska vara porös och vattna sparsamt först så inte sticklingarna möglar. Understa baladparet tas bort. Sen är det bara att vänta tills de sätter rötter.


2. När sticklingarna utvecklats och rötterna börjar spreta ut under krukan är det dags för nya större krukor, nu i vanlig planterings jord. Placeringen ska vara solig och nu kan du börja ge näring i vattnet.


2. Stora pelargonerna som klippts bör nu få villa i ca 2-3 veckor innan du planterar om dom. Att beskära och plantera om samtidigt gör att plantorna utsätts för onödigt mycket stress. Efter nån vecka kan du redan se nya blad och förgreningar som kommer upp.


Under sommaren stortrivs pelargonerna utomhus, dock kan direkt sol ge brännskador på bladen. Så låt dom långsamt vänja sig vid solljuset så kommer dom blomma tacksamt hela sommaren.
Nu ska jag äta nybakad bröd och dricka te! Adjöss!
Bild: Aftonbladet.se




söndag 22 mars 2009

Vår i Alnarp







Nu kliar det i fingrarna....


Våren spritter upp lite här och var i den mörka myllan och sätter känslor i brand. Nu längtar jag efter att få sätt frön i jorden, se små groddblad sträcka sig mot en värmande sol. Vi kommer ju flytta upp till österlen i mitten på juni så min odlings säsong kommer bli ett litet pusslande. Allt jag kommer odla nu måste jag odla i mobila flyttbara odlingsbäddar, och gärna i en liten mindre skala, sen i mitten på juni kommer nog mitt nya växthus bli inrett före köket är jag rädd. En låång sommar får jag hoppas på så tomaterna och gurkorna hinner med!

Fröhyllorna har tornat upp sig i butikerna och nu är det bara att välja och vraka, leta nya sorter och nya metoder. Även ett stort utbud av fröer finns på Internet odla.nu & kitchengarden.se är två bra sidor. Jag drömmer om den perfekta köksträdgården i 1800-tals stuk. Klippta buxbom häckar, formade bäddar och doftande kryddor. En dag ska jag ha en riktigt stor visningsträdgård där köksträdgården kommer vara grym. Tydligen så ska Fredriksdal i Helsingborg ha köksträdgårds tema "mat i kvadrat" i år. Det kan nog vara trevligt att kolla in!


Nej mina vänner, nu måste jag läsa om ståndorter!




Bild: fredriksdal.se

onsdag 18 mars 2009

Leilas Country Living

Godmorgon på er alla söta!


Solen strålar likt det eldklot det är från en djupblå himmel. Ännu en dag med sol & utan vind, härligt! Kollade igenom mailen i morse och fick se det här....

....Leilas Contry Living, trevligt! Tydligen så ska det inte bara handla om mat utan både trädgård & inredning. Om hon är lika duktigt på det som mat kan det nog bli en höjdare! Men att komma med en ny tidning så här i blogg dagar kan nog vara svårt. Nu för tiden känner jag det bara onödigt att köpa tidningar när man kan få ut så mycket av alla roliga bloggar på Internet

Men, men jag gillar Leila hon är go! Nu ni ska jag snöra på mina nya löpardojjor (limgrön+silver) låter snyggt va?!

Ha en skön dag!

Bild: tidningsbutiken.se

tisdag 17 mars 2009

Vår, vår, vår.....

Min trapplåda

Idag har solen lyst från en klarblå himmel, helt underbart! Dock har vindgudarna gjort ett försök att blåsa bort den skånska befolkiningen och kan säga att de lyckades nästan :( men, men när solen skinner ler man ändå :)

Jag har tillbringat dagen med att sitta på föreläsningar och titta på bilder från resor runt om i världen, sen har jag kollat in de senaste perennerna som är på väg in på marknaden. Kul att få se alla nyheter först dirket från Perenn konventet i Tyskland. Eftermiddagen tog jag och min älskling och for för att titta på hundsaker och lite nya vår blommor till huset och trappen. Jag har en fråga?! Hur är det med transportburar till hundar? Vad ska man ha för nått och vad är säker? Nån som känner till nån bra hundblogg?

Med massa hundfrågor i huvudet tog jag och planterade ner mina nya små penséer, tulpaner och hyacinter. Även mina 50 olika sorters pelargoner fick lite omsorg!



Å vad jag längtar till värme, tunna skor och glass!

Min 'Rosebud' i lejonkrukan, mår gott i solljuset!

lördag 14 mars 2009

Skånskträdgård

Föra helgen spenderade jag på Malmö mässans Hem&Villa mässa där även skånsk trädgård finns. Jag frilansar för alltombostad.com och skulle skriva en artikel för dom om mässan. Så klart blev det mest trädgård då jag egentligen skulle skriva om hela mässan men det har jag gjort! Det är riktigt roligt när man går runt dr och har ett pressleg i kragen, man får helt plötsligt väldigt mycket uppmärksamhet av utställare, vilket ledde till att jag fick chansen att prata med flera stycken roliga "kända" trädgårdsmänniskor. Sitta ner med dom intervjua dem och bara riktigt få redan på allt som en trädgårdsingenjör vill vete. Pratade med Peter Englander som är författar till boken Medelhavsträdgårdar på svenska och har en visningsträdgård i Simirisihamn fick veta massa intressanta och roliga saker plus att jag fick hans bok som ett ref. ex. ;) Så nu är planen att skriva en hel artikel om bara honom. Så kan det gå när man är trevlig mot fri lansande trädgårdsingenjörer :)



Här kommer massa fina bilder från mässan....





Annika Sjölin Waerners trädgårdsdesigner från England skapade den Toscanska trädgården. Här är grottan/badrum!


Vita julrosor i den "Toskånska" trädgården....




Kökshanddukar på cola krokar! Från zelected by house, ett företag som har inrednings partyn. Kanske nått att testa?
Jenny Strandh blommsterdesigner skapade denna prinsessa helt klädd i gröna blader.

torsdag 12 mars 2009

Hundbädd hittad!



Nu är det bara 3 månader kvar tills valpen kommer! Lilla Harry! Inte ens född men har redan ett namn, förväntande husse och matte och massa nya saker! Jag har letat som tokigt efter en hundbädd, jag vet inte riktigt varför just det har satt sig så hårt. Jag menar Harry kanske inte gillar att sova på den perfekta bädden utan föredrar en ihop rullad trasmatta i hallen?! Men vem vet kanske blir han överlycklig nu när jag gjort mitt senaste inköp!


Jag hade tänkt gå på Malmö mässans hund dagar men har fått för mig att det är mest utställning? Nån som vet om det finns mycket att titta och köpa oxå?

Inlämnat...



Äntligen äntligen är examensarbetet klart! Var just och lämnade in det till min handledare som sedan sak skickas till min examinator. Så nu väntar jag bara på domen.....

I tisdag var det redovisning, mor, far & O fanns där med sitt stöd, det känndes bra! Jag har övat den där jälka redovisningen ett antal gånger, började med en på 35 min som jag var tvungen att få ner till högst 15 min. Men jag lyckades klockan stannade på 13:00 min och redovisningen blev på så sätt godkännd. Men jag vill ha mer än godkännt! Så nu är det bara att hålla tummarna!


Har verkligen längtat efter denna helg. Inget plugg och jag står mellan två kurser så jag kan inte göra nått! Vi ska spendera dessa två dagar på min svärfars gård med långa promenader, poolen, bastun, god mat och kossorna!


Nu när jag lämnat in arbetet tänkte jag fira med att bjuda O på lunch! Han är o skriver tenta men borde komma när som helst!


Önskar er alla en skön helg!


Kram Gry!

Bild: Akvarell av Ingela Jarlsson

tisdag 3 mars 2009


Det var så skönt på gymmet i morse, man känner sig verkligen som en ny människa när man gjort sitt pass, speciellt när man får avsluta allt med en solning. Solningen gör att man känner sig lite vår fräsch, fräknarna kommer fram och kinderna blir härligt rosiga!


Men efter passet var det tillbaka till verkligheten och affärsplanering, det värsta som finns. Kalkyler, moms, bidrag, budget, administration. Inget jag tipsar om! Börjar få aningens panik, arbete ska lämnas in på torsdag och jag har knappt börjat, eller jag har börjat men jag vet inte hur jag ska fortsätta för jag fattar inte!?


X-jobbet kom dock tillbaka idag med feedback från min handledare och det kändes bra. Fick massa positiv kritik det ända var att jag har skrivit vissa delar för långa! Nu ska jag bara ändra runt dessa, fixa till presentationen, redovisa sen är jag klar! Det ska bli skönt! Examensarbetet har varit grymt kul att göra men det ska bli skönt att få lite nya utmaningar nu.


Jag längtar till maj då vi ska fara till England och bara frossa i massa engelska trädgårdar!


Nej nu ska jag låtsas lite till att jag jobbar med affärsplaneringen!

Puss på er!

måndag 2 mars 2009

Jag har haft nått sykiskt sammanbrott under gårdags kvällen och nu på morgonen. Jag är så trött på att bara sitta och skriva och på alla kommande förväntningar! Känner att jag måste komma här ifrån, funderade igår på att sticka upp till Österlen och gömma mig i en bokskog, men jag kommer nog inte så långt! Åker över till gymmet springer och hoppas på att adrenalinet kan göra mig lyckligare sen!

Håller på att skriva en affärsplan och det där med att sitta i excel och skriva siffror är verkligen inte min grej!
Men man har andra saker att glädjas åt en av mina vänner som fick sin hund påkörd för ett tag sedan upptäckte att hon inte kunde leva utan en liten ulltuss så igår for hon och hennes festman och plockade upp en ny liten russel valp. Loke ska den heta och den är så söt! Nu längtar jag ännu mer efter Harry!

På tal om Harry Potter så har trailern för den nya filmen börjat dyka upp lite här och där! Jag som stor Harry Potter nörd är överlycklig! Det ska bli så jävla kul att se filmen!

Nej nu mina vänner nu ska jag åka och springa på löpbandet och sen sola sola!
Ha en fin dag!

söndag 1 mars 2009

Nu är mitt x-jobb klart! Så himla skönt! Dock sitter jag och jobbar med presentationen nu och det är inte det lättaste. Just nu är jag uppe i 20-25 min och ska ner till 10-15. Illa, illa!



Men har fått lite gjort idag i alla fall, fast jag var ute och sprang i några butiker

Ny blogg

Jag har länge skrivit på en annan blogg men kände att det var dax för nått nytt och fräscht!!

Så alla vänner som vi läsa min blogg, ni får hänga med hit!!

Jag heter Gry, som ni nog forstått! Jag utbildar mig till trädgårdsingenjör och finner saker viktigt i livet så som min man, mina vänner, min kommande lilla hund!! Jag intresserar mig i saker så som trädgård, friluftsliv, kläder och jakt!

Så nu kan jag nog starta denna blogg!

Kram på er!